Zonneboiler

Verlicht je rekening met de zonneboiler

Hoe werkt een zonneboiler ?

Om de zonnestraling op te vangen, wordt op het dak van de woning een zwarte plaat of zonnecollector gemonteerd. Deze bevat een vloeistof die door het zonlicht wordt verwarmd. De vloeistof geeft zijn warmte af aan het koude leidingwater in de boiler. ‘s Zomers verwarmt de zonneboiler voldoende water op tot comforttemperatuur. In de winter of op minder zonnige dagen springt de gewone warmwaterinstallatie bij.

Subsidies voor particulieren

Een deel van de investeringskosten kan je terugbetaald krijgen dankzij subsidies.

De juiste info kan je vinden op de site van Fluvius

Schijnt de zon in onze streken voldoende zon om warm water te maken?

Natuurlijk! In onze regio krijgen wij 3/4 van de globale zonnestraling (1.100 à 1.800 kWh/m2) tussen april en september. Wil men bij onvoldoende zonneschijn toch de gewenste gebruikstemperatuur van het water bereiken (45 à 60 °C maximum voor huishoudelijk gebruik), dan zal het sanitair water voorverwarmd worden door de zon en een bijverwarming zal de ontbrekende warmte leveren.

Deze bijverwarming kan geleverd worden door een verwarmingsketel, een toestel voor directe naverwarming of een electrische weerstand.

Bij een dag met voldoende zonneschijn, zowel in de winter als in de zomer, wordt het water regelmatig warmer dan 45 °C, zodat naverwarming niet meer nodig is.

Voorbeelden van zonneopbrengsten

[col_12][/col_12][col_12_last][/col_12_last]