Verwarming

Bespaar op uw energiefactuur met de condensatieketel

Isoleren is beter als verwarmen…,

maar een nieuwe ketel welke 30% minder verbruikt als de oude is altijd interessant. Gemiddeld is een Belg 1000 euro per jaar aan stookkosten kwijt. 30% per jaar is dan 300 euro per jaar. Stel dat de nieuwe ketel 15 jaar mee gaat,geeft dit een voordeel van 4500 euro tov de oude ketel. Voorzichtig gerekend want de energieprijzen zullen zeker fors stijgen. Dus in principe verdient de nieuwe ketel zijn eigen investering terug (los van subsidies).

Hoe werkt een condensatieketel?

Condensatieketels zijn zodanig ontworpen dat er permanent een belangrijk deel van de waterdamp in de verbrandingsgassen kan condenseren. Zo wordt meer nuttige warmte vrijgemaakt. In vergelijking met een lagetemperatuurketel ( HR+ )kan men met een condensatieketel een energiebesparing van 10% halen. Condensatieketels beantwoorden aan de meest strikte vereisten inzake fossiele energiebesparing. Alle oudere ketels zijn meestal hogetemperatuurketels en daar krijgen we een besparing tot gemakkelijk 30%.De oudere ketels hebben meestal een waakvlam die op zich al een energieverslinder is, en worden dan nog continu op hoge temperatuur gehouden, zodat er hierbij enorm veel warmteverliezen en stilstandsverliezen optreden.De condensketel functioneert maar enkel bij vraag ( vb van de kamerthermostaat) en draait op zo laag mogelijk temperaturen om de ruimte op te warmen in functie van de buitentemperatuur zodat een optimaal rendement bekomen wordt.

Eisen condensatieketels.

De klassieke ketels moeten steeds meer plaats ruimen voor de condensatieketels, die een hoger rendement kunnen halen. Om effectief ook een belangrijke rendementswinst te halen met een condensketel is het echter wel noodzakelijk dat de temperatuur van het cv-retourwater zo laag mogelijk is om condensatie toe te laten. Hoe lager de temperatuur, hoe meer de rookgassen namelijk condenseren en hoe meer warmte er dus kan gewonnen worden. Ook bij een klassieke ketel ligt het rendement hoger naarmate men werkt bij een lagere watertemperatuur. In tegenstelling tot standaardketels, waar de watertemperatuur niet te laag mag zijn omwille van condensatie en corrosie, hebben condensatieketels en goede lagetemperatuurketels geen ondergrens voor de watertemperatuur. Zij zijn namelijk zo geconstrueerd dat ze bestand zijn tegen de hoge zuurtegraad van condens.

 

Neem eens een kijkje op de website van ATAG of via hun facebookpagina.