Zonnepanelen

Word energieleverancier met zonnecellen op je dak

Hoe werken zonnecellen?

In een zonnecel wordt licht rechtstreeks omgezet in elektriciteit. Een zonnecel bestaat uit een dun plaatje met aan de bovenzijde een negatieve lading en aan de onderzijde een positieve lading. De energie van het invallende licht brengt dan een elektrische stroom op gang van de voorkant van de cel via de elektrische toepassing terug naar de metalen achterkant van de zonnecel.

Subsidies voor particulieren

Een deel van de investeringskosten kan je terugbetaald krijgen dankzij een aantal subsidies :[/bulletlist]

Op 1 januari 2006 startte de Vlaamse overheid met een systeem van productiesteun voor elektriciteit uit fotovoltaïsche zonnepanelen. Voor elke 1000 kWh elektriciteit opgewekt met deze zonnepanelen, ontvang je een “groenestroomcertificaat”. Dit ruil je in bij je netbeheerder tegen een gegarandeerde waarde van 450 euro. En dat gedurende 20 jaar vanaf de indienstname. Vanaf 2010 verminderen de premies degressief.

2010 350€ / 1000 kWh gedurende 20 jaar
2011 330€ / 1000 kWh gedurende 20 jaar
2012 310€ / 1000 kWh gedurende 20 jaar
08/2012 90€ / 1000 kWh gedurende 10 jaar

De subsidies kunnen wel verschillen per gemeente.
Bereken hier uw subsidies per gemeente.

Kijk op www.energiesparen.be/milieuvriendelijke voor meer informatie. Je kan er ook de terugverdientijd berekenen voor je fotovoltaïsch systeem.

Genereren fotovoltaïsche zonnecellen elektriciteit als het bewolkt is?

Ja!
De zonne-energie geleverd door een fotovoltaïsch zonnepaneel bestaat uit 2 bijdragen

  • de directe zonnestraling
  • de diffuse straling

Bij een onbewolkte hemel kunnen de zonnestralen rechtstreeks op het zonnepaneel vallen. Die rechtstreekse stralen noemen we “directe zonnestraling”.
Maar als het (overdag) bewolkt is, is er ook nog licht. (het wordt niet pikdonker, zelfs niet als het wolkendek de volledige hemel beslaat). In dit geval spreken we van diffuse straling, en ook die diffuse straling genereert elektriciteit in een zonnecel. Lichtdeeltjes (fotonen) vallen in op het zonnepaneel, en produceren dus elektriciteit.
Die diffuse straling ontstaat doordat de atmosfeer een deel van de directe zonnestraling absorbeert, en heruitstraalt als diffuse straling.

In een Belgisch / Nederlands klimaat is de bijdrage van de directe en diffuse zonnestraling ongeveer even belangrijk.

Het is dus een fabeltje dat er geen zonne-energie geproduceerd wordt op een bewolkte regenachtige dag 
(maar er zal wel minder geproduceerd worden dan op een prachtige wolkenloze dag).